Ohjelmisto 

Talvella 2024

Anna Krogeruksen

9 hyvää syytä elää

Ohjaus: Anna Rimpinen

Vaahterateatteri tuottaa sydäntalvella 2024 Lohjan Puu-Anttilaan syvää inhimillisyyttä huokuvan tarinan Klarasta ja lähiön muista asukkaista. 

Klaran elämässä monet tavalliset asiat ovat ylivoimaisia: On vaikeaa nielaista, on vaikeaa uskaltaa ovesta ulos, on vaikeaa puhua tuntemattomille, erityisen vaikeaa on sanoa ei. Suuri herkkyys ympäristölle on taakka, mutta myös mahdollisuus. Klara kuulee ja näkee sellaista, mikä monelta muulta menee ohi. Hän kykenee olemaan myötätuntoinen kaikenlaisia eläjiä kohtaan. Mielikuvituksen avulla hän loihtii maailmasta itselleen hiukan ystävällisemmän paikan kuin se ehkä onkaan. 

Omaan ensimmäiseen kotiin muuttaessa Klara antautuu uudelle ympäristölleen. Se hetkittäin musertaa hänet, mutta lähiön rosoisesta maisemasta löytyykin kauneutta ja hyvinvointiyhteiskunnan rauniolta armoa. 

Anna Krogeruksen näytelmässä herkän ihmisen ääni pääsee kuuluviin suoritusyhteiskunnan puristuksista. Teos lausuu selkeän vastalauseensa yksilökeskeiselle arvomaailmalle, jossa kaikki on itsestä kiinni. Ihmisyyden pronomini ei ole minä vaan me.

Rooleissa:

KLARA HARMAA,  Aliisa Drozd

AULIS HARMAA - Klaran isä,  Simo Kervinen

URSULA HARMAA - Klaran isosisko, Mia Hakala

JANNE LAAKSO - Klaran omahoitaja, Janne Lumme

SAKU - naapuri, postimies-runoilija, Markku Oksanen

HÄMÄHÄKKIMIES - naapuri, dementikko,  Jorma Skyttä

KULLI MAUK - naapuri, yh-äiti, Minna Pitkonen

LUMI OKSANEN - edellisen tytär, naapuri, koululainen, Lotta-Liina Malkamäki

OSTARIN OSKARI - naapuri, alkoholisti,  Sami Saukkoriipi

URHO-KALEVA - naapuri, alkoholistin koira,  Antti Ollikainen

MANGONAINEN - naapuri, maahanmuuttaja, Tanja Talvensalo

LAIKA - kaikkien hylättyjen koirien suojelija, Tanja Talvensalo

NATSKU 1 - ammattiauttaja, Tanja Talvensalo

NATSKU 2 - ammattiauttaja, Sami Saukkoriipi

NATSKU 3 - ammattiauttaja, Minna Pitkonen

PUHELINHEPPU Markku Oksanen

MATKUSTAJIA PAIKALLISBUSSISSA Minna Pitkonen, Mia Hakala, Jorma Skyttä

ASIAKKAITA LÄHIKAUPASSA Mia Hakala

PAIKALLISBUSSIN KUSKI Simo Kervinen


Ensi-ilta pe 19.1.2024 klo 19 

Liput tulevat myyntiin lokakuussa.Kesällä 2023

LOUHI lisäesitykset elokuussa:

17.8. koululaisnäytökset Lohjan 9-luokkalaisille

25.8. klo 22 YÖNÄYTÖS

Lippuvaraukset:

vaahterateatteri@gmail.com

045 1781180 (Vaahterateatteri)

040 8656140 (Minna Pitkonen, pj)

Liput:

Paikan päältä 

Sampomäen kesäteatteri

Torpantie 19, Sammatti


Louhi

Vaahterateatteri tuottaa kesällä 2023 Lohja 700 juhlavuoden kunniaksi Sammatin Paikkarin torpassa syntyneen suurmiehen, Elias Lönnrotin kokoaman Kalevalan pohjalta Tuula Torasvirran käsikirjoittaman näytelmän LOUHI. Tuotanto on kulttuurihistoriallisesti merkittävä ja erityinen, kun se esitetään Kalevalan syntysijoilla, Sammatin Sampomäellä. Näytelmän ohjaa lohjalainen näyttelijä-ohjaaja Riku Kemppinen. Rooleissa on lohjalaisia eri ikäisiä harrastajanäyttelijöitä. Muut teatterin harrastajat täydentävät osaamisellaan työryhmää, jonka kanssa yhteistyössä loihditaan vaikuttava äänimaailma, lavastus, puvustus ja maskeeraus.

Näytelmä seuraa Lönnrotin Kalevalan tapahtumia, jotka eletään Louhen, Pohjolan ja naisten näkökulmasta. Tarina on maaginen, sadunomainen ja ajaton, toiminnallinen fantasia, jossa henkilöt ovat kuitenkin inhimillisiä ja samaistuttavia. Tarinan päähenkilö, Louhi, loitsii itsensä tiukan paikan tullen vaikka kotkaksi taivaalle, mutta samalla on lempeä ja rakastava äiti tyttärilleen.

Eletään rautakauden loppuvaihetta, viikinkiajan ja ristiretkiajan taitteessa noin 1000 vuotta sitten, jolloin väkeä on vähän, yhteisöt ovat toisilleen vihamielisiä ja henkimaailma on luonnollinen osa ympäristöä. Pohjola elää pyynnistä, Kalevala viljelystä. Taustalla on Kalevalan lisäksi tutkimustietoa rautakauden Suomesta ja suomalaisesta kansanuskosta. Pohjolan matriarkka Louhi ja hänen väkensä sekä tietysti Kalevalan uroot Väinämöinen, Ilmarinen ja Lemminkäinen herätetään rauta-ajalta henkiin Sampomäelle.

Kesällä on luvassa suuri, historiallinen ja eeppinen tarina, joka on omistettu Lohjan suurmiehen, Elias Lönnrotin, muistolle ja Lohja 700 vuosijuhlan kunniaksi. Sampomäellä tullaan näkemään näytelmä, joka herättää Lönnrotin kansalliseeppoksen eläväksi tarinaksi, katsojien aistittavaksi ennenkokemattomalla tavalla. Primitiivinen äänimaailma, tanssi ja loitsut vievät syvälle Louhen aikaan ja taikaan.

Ensi-ilta La 17.6. klo 17

Muut näytökset: 

Su 18.6. klo 17

Ti 20.6. klo 19

Ke 21.6. klo 19

Su 25.6. klo 17

Ti 27.6. klo 19

Pe 30.6. klo 19

La 1.7. klo 17

Ti 4.7. klo 19

Ke 5.7. klo 19

Pe 7.7. klo 19

La 8.7. klo 17

Su 9.7. klo 17

Ti 11.7. klo 19

Ke 12.7. klo 19


To 17.8. koululaisnäytökset

Pe 25.8. klo 22 YÖNÄYTÖS

Liput tulevat myyntiin maaliskuussa NetTicketissä.

Esityspaikka: Sampomäen kesäteatteri

Osoite: Torpantie 19. Elias Lönnrotin syntymäkodin, Paikkarin torpan pihapiirissä. Museokäynti Paikkarin torpassa on ilmainen teatterilipulla tuntia ennen esitystä.

Lisätietoja: Minna Pitkonen

p.040 8656140

www.vaahterateatteri.net

vaahterateatteri@gmail.com


Tilaus- ja kiertuenäytelmä

Gabriel, tule takaisin!

Lohjalainen Vaahterateatteri on tarttunut projektiin, jossa viedään teatteria lähikyliin. Esitimme Mika Waltarin sydämetöntä tragikomediaa Gabriel, tule takaisin Lohjan Puu-Anttilassa ja saimme erinomaista palautetta. Tämän näytelmän kanssa kiertue on mahdollista toteuttaa.

Vanhoille päivilleen asti yhdessä varttuneet sisarukset Ulriika ja Kristiina Anger ovat hyvätapaisia neitiihmisiä. Isosisko Ulriika omistaa paperikaupan ja huolehtii talossa pikkutarkasti niin taloudesta kuin moraalista. Nuorempi sisaruksista, Kristiina, on kiltti ja elänyt aina isosiskonsa varjossa. Talossa asuu ja työskentelee myös orvoksi jäänyt sisarentytär Raili tätiensä kovassa kurissa ja nuhteessa. Nuori kapinallinen pyrkii kuitenkin itsenäistymään ja saamaan muutoksen elämäänsä.

Kun eräänä päivänä hurmaava herrasmies kapteenijohtaja Gabriel Lindström saapuu taloon, pistää hän pyörremyrskyn lailla siskosten päät sekaisin ja vie jalat alta. Gabrielin ilmestyminen naisten elämään antaa jokaiselle heistä mahdollisuuden kokea elämässä uusi alku. Selviytyykö kukaan tässä rakkauden ja rahan nälkätaistelussa voittajaksi?

Mika Waltarin suosituin näytelmä kertoo rakkauden kaipuusta ja sen röyhkeästä hyväksikäyttämisestä. Kun kyse on rakkaudesta, nousee seksuaalisuus keskeiseksi teemaksi sillä: ”ruumis on järkeä väkevämpi.”

Waltarin näytelmätekstistä on tehty muun muassa myös elokuva sekä ooppera. Vaahterateatterille näytelmän ohjaa Riku Kemppinen aitoon 1950-luvun henkeen.

Rooleissa:

Ulriika Anger, Marja Koski

Kristiina Anger, Tuula Kleiman

Raili, Minna Pitkonen

Gabriel Lindström, Mikko Kotiaho


Gabrielin sanoin: ”Kevät, niin, kevät! Elämän kevät. On kuin se vasta nyt olisi puhkeamassa minulle.”

Lisätiedot ja tilaukset

Joni Pitkonen

sihteeri

Vaahterateatteri 

040 511536

vaahterateatteri@gmail.com