Ohjelmisto

Tilaus- ja kiertuenäytelmä

Gabriel, tule takaisin!

Lohjalainen Vaahterateatteri on tarttunut projektiin, jossa viedään teatteria lähikyliin. Esitimme Mika Waltarin sydämetöntä tragikomediaa Gabriel, tule takaisin Lohjan Puu-Anttilassa ja saimme erinomaista palautetta. Tämän näytelmän kanssa kiertue on mahdollista toteuttaa.

Vanhoille päivilleen asti yhdessä varttuneet sisarukset Ulriika ja Kristiina Anger ovat hyvätapaisia neitiihmisiä. Isosisko Ulriika omistaa paperikaupan ja huolehtii talossa pikkutarkasti niin taloudesta kuin moraalista. Nuorempi sisaruksista, Kristiina, on kiltti ja elänyt aina isosiskonsa varjossa. Talossa asuu ja työskentelee myös orvoksi jäänyt sisarentytär Raili tätiensä kovassa kurissa ja nuhteessa. Nuori kapinallinen pyrkii kuitenkin itsenäistymään ja saamaan muutoksen elämäänsä.

Kun eräänä päivänä hurmaava herrasmies kapteenijohtaja Gabriel Lindström saapuu taloon, pistää hän pyörremyrskyn lailla siskosten päät sekaisin ja vie jalat alta. Gabrielin ilmestyminen naisten elämään antaa jokaiselle heistä mahdollisuuden kokea elämässä uusi alku. Selviytyykö kukaan tässä rakkauden ja rahan nälkätaistelussa voittajaksi?

Mika Waltarin suosituin näytelmä kertoo rakkauden kaipuusta ja sen röyhkeästä hyväksikäyttämisestä. Kun kyse on rakkaudesta, nousee seksuaalisuus keskeiseksi teemaksi sillä: ”ruumis on järkeä väkevämpi.”

Waltarin näytelmätekstistä on tehty muun muassa myös elokuva sekä ooppera. Vaahterateatterille näytelmän ohjaa Riku Kemppinen aitoon 1950-luvun henkeen.

Rooleissa:

Ulriika Anger, Marja Koski

Kristiina Anger, Tuula Kleiman

Raili, Minna Pitkonen

Gabriel Lindström, Mikko Kotiaho


Gabrielin sanoin: ”Kevät, niin, kevät! Elämän kevät. On kuin se vasta nyt olisi puhkeamassa minulle.”

Lisätiedot ja tilaukset

Joni Pitkonen

sihteeri

Vaahterateatteri 

040 511536

vaahterateatteri@gmail.com

Kesällä 2023

Louhi

Vaahterateatteri tuottaa kesällä 2023 Lohja 700 juhlavuoden kunniaksi Sammatin Paikkarin torpassa syntyneen suurmiehen, Elias Lönnrotin kokoaman Kalevalan pohjalta Tuula Torasvirran käsikirjoittaman näytelmän LOUHI. Tuotanto on kulttuurihistoriallisesti merkittävä ja erityinen, kun se esitetään Kalevalan syntysijoilla, Sammatin Sampomäellä. Näytelmän ohjaa lohjalainen näyttelijä-ohjaaja Riku Kemppinen. Rooleissa on lohjalaisia eri ikäisiä harrastajanäyttelijöitä. Muut teatterin harrastajat täydentävät osaamisellaan työryhmää, jonka kanssa yhteistyössä loihditaan vaikuttava äänimaailma, lavastus, puvustus ja maskeeraus.

Näytelmä seuraa Lönnrotin Kalevalan tapahtumia, jotka eletään Louhen, Pohjolan ja naisten näkökulmasta. Tarina on maaginen, sadunomainen ja ajaton, toiminnallinen fantasia, jossa henkilöt ovat kuitenkin inhimillisiä ja samaistuttavia. Tarinan päähenkilö, Louhi, loitsii itsensä tiukan paikan tullen vaikka kotkaksi taivaalle, mutta samalla on lempeä ja rakastava äiti tyttärilleen.

Eletään rautakauden loppuvaihetta, viikinkiajan ja ristiretkiajan taitteessa noin 1000 vuotta sitten, jolloin väkeä on vähän, yhteisöt ovat toisilleen vihamielisiä ja henkimaailma on luonnollinen osa ympäristöä. Pohjola elää pyynnistä, Kalevala viljelystä. Taustalla on Kalevalan lisäksi tutkimustietoa rautakauden Suomesta ja suomalaisesta kansanuskosta. Pohjolan matriarkka Louhi ja hänen väkensä sekä tietysti Kalevalan uroot Väinämöinen, Ilmarinen ja Lemminkäinen herätetään rauta-ajalta henkiin Sampomäelle.

Kesällä on luvassa suuri, historiallinen ja eeppinen tarina, joka on omistettu Lohjan suurmiehen, Elias Lönnrotin, muistolle ja Lohja 700 vuosijuhlan kunniaksi. Sampomäellä tullaan näkemään näytelmä, joka herättää Lönnrotin kansalliseeppoksen eläväksi tarinaksi, katsojien aistittavaksi ennenkokemattomalla tavalla. Primitiivinen äänimaailma, tanssi ja loitsut vievät syvälle Louhen aikaan ja taikaan.

Ensi-ilta La 17.6. klo 17

Muut näytökset: 

Su 18.6. klo 17

Ti 20.6. klo 19

Ke 21.6. klo 19

Su 25.6. klo 17

Ti 27.6. klo 19

Pe 30.6. klo 19

La 1.7. klo 17

Ti 4.7. klo 19

Ke 5.7. klo 19

Pe 7.7. klo 19

La 8.7. klo 17

Su 9.7. klo 17

Ti 11.7. klo 19

Ke 12.7. klo 19

Liput tulevat myyntiin maaliskuussa NetTicketissä.

Esityspaikka: Sampomäen kesäteatteri

Osoite: Torpantie 19. Elias Lönnrotin syntymäkodin, Paikkarin torpan pihapiirissä. Museokäynti Paikkarin torpassa on ilmainen teatterilipulla tuntia ennen esitystä.

Lisätietoja: Minna Pitkonen

p.040 8656140

www.vaahterateatteri.net

vaahterateatteri@gmail.com